Aktivnosti

Aktivnosti kluba u narednom periodu

* promocija Ultralakog letenja
* panoramsko letenje
* video i fotografsko snimanje iz vazduha
* preleti raznih manifestacija
* vuča transparenta i reklama
* bacanje flajera iz vazduha
* obuka pilota UL letilica
* modelarstvo i razvoj tehničke kulture
* pružanje svih informacija o letenju
* prijem u članstvo i organizacija rada kluba

Posetili smo za Vas..

Smederevo -24. septembar , 2012.
Pozajmljeno sa bloga
TangoSix
Autor: Petar Vojinović
Državno prvenstvo u preciznom sletanju za ultralake letelice

Autor: Petar Vojinović 24/09/2012

AERODROM SMEDEREVO – Vladan Uglješič, Željko Tešendić, Vladimir Stojković, i Dragan Vukić osvojili su prošle subote odličija za svoje matične aeroklubove na Državnom prvenstvu u preciznom sletanju za pilote ultralkih letelica u Smederevu. Takmičenje proteklo u najboljem mogućem redu, članovi aerokluba Smederevo još jednom izvrstno organizovali okupljanje i druženje pilota motornih zmajeva i ultralakih aviona.
Kako je Tango Six prošle nedelje i najavio, u subotu 22. septembra održano je Državno prvenstvo za pilote ultralakih letelica u neposrednoj organizaciji aerokluba Smederevo i uz pomoć Vazduhoplovnog saveza Srbije i njegove ponovo aktivirane
Komisije za ultralako letenje.


Takmičenje

Piloti motornih zmajeva i ultralakih aviona nadmetali su se u preciznom sletanju na obeležena polja u disciplinama sa snagom i bez snage motora lt po FAI kompatibilnom pravilniku. Piloti aviona i zmajeva se po pravilima takmiče odvojeno dok su se na sportskom aerodromu Smederevo nakon trogodišnje pauze, koliko je prošlo od poslednjeg takmičenja, okupilo 12 “pogonjenih trajkova”, jedan kompozitni glajder i dva domaća izdržljiva stajna trapa.

U disciplini preciznog sletanja uz upotrebu snage (gasa) motora pobedio je Željko Tešendić, drugo mesto osvojio je Dragan Vukić dok je Vladan Uglješić bio treći. Iskusni Uglješić, poznatiji kao Vlada Zuc, u izazovnojem nadmetanju u kojem su zmajevi precizno aterirali bez gasa, dakle na relantu, osvojio je prvo mesto. Srebro je osvojio Željko Tešendić dok je Vladimir Stojković bio treći.

Avioni su se takmičili u revijalnoj kategoriji budući da je minimum za formu državnog prvenstva u njihovoj klasi pet letelica a u subotu ih je učestvovalo samo tri.

U kategoriji sa snagom motora poredak je bio: Goran Spasič, Aleksandar Dabović, Branko Bjelić. Dok je u kategoriji bez snage motora Branko Bjelić bio prvi, Dragan Vrenčev drugi dok je domaćin Goran Spasić iz Smedereva završio na trećem mestu.

Kao neko ko je bio učesnik većine zmajarskih takmičenja još od 2003. godine mogu samo da pohvalim trud, dobru volju i angažovanost Smederevaca da se prihvate organizacije jednog ovakvog takmičenja. Uspešno su reaktivirali sve vrste letačkih aktivnosti na svom matičnom aerodromu, nedavno su organizovali odlično posećen fly-in dok je padobranska sekcija postigla izvrsne rezultate na prošlonedeljnom državnom padobranskom prvenstvu.


Druženje

smederevo_ekipa

Organizatori su pored standardne zakuske organizovali revijalne skokove svojih padobranaca uz koje je Miladin “Cakan” Stevanović još jednom prikazao sve negativno i pozitivno što njegov Zlin 526F u G smislu može da izvede. Na žalost nisam stigao da preuzmem GoPro kadrove paramotora koji je uz inovativan sistem snimanja iz vazduha (probušena plastična flaša radi aerodinamičke stabilizacije) takođe pravio krugove iznad aerodroma.

Iako se često zloupotrebljava kao kliše za popunu vesti koje imaju veze sa nekim nadmetanjem, druženje je zaista bilo lajtmotiv još jednog okupljanja ultralake zajednice srpske generalne avijacije. Kao najbrojnija, najjeftinija i po satima naleta najaktivnija forma slobodnog neprofesionalnog letenja u zemlji, ova aktivnost sasvim sigurno za sobom nosi i najpozitivniju atmosferu.

Kako je za Tango Six izjaviila većina takmičara, definitivno se mora poraditi na nastavku organizovanja dvodnevnih takmičenja koja se pored discipline preciznog sletanja sastoje i od veoma zanimljivih i izazovnih navigacijskih zadataka koji sa pripremom i raznim drugim aktivnostima mogu trajati i po nekoliko sati.

Nadam se da će smederevačka inicijativa ohrabriti neki drugi aero-klub u zemlji da uz pomoć ULL Komisije i Vazduhoplovnog saveza sledeće godine organizuje prvenstvo Srbije u ultralakom letenju koje je trenutno na trogodišnjoj pauzi.

Video reportaža

Zajedno sa Vojislavom Đukićem, zmajarem baziranim na sportskom aerodromu Lisičji Jarak, preleteo sam iz Beograda za Smederevo rutom koja nas je vodila preko Pančeva, gde nam se pridružila veća formacija zmajeva sa letelišta 13. Maj i Vojka, u ranim jutarnjim časovima. U prvom delu reportaže možete videti svu spektakularnost letenja ovim delom Dunava u pravcu jutarnje izmaglice, sunce u izlasku i savršenu vidljivost. Drugi deo reportaže rezervisan je za atmosferu sa samog takmičenja i završava se dodelom medalja.Brzi linkovi

Novosti

Najnovije u video arhivi

Pogledajte ostale video snimke »